ŚLEDZIE Z CHRZANEM

Składniki:

 

6-7 solonych filetów śledziowych

1por

3 czerwone cebule

2 marchewki

6 -8 cienkich plasterków chrzanu

2 liście laurowe

1 łyżeczka żółtej gorczycy

1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

1 łyżeczka czarnego pieprzu

 

 Zalewa:

 

200 ml .octu winnego

30-40 dag. cukru

 

Przygotować zalewę:

 

Ocet rozcieńczyć z 300 ml. wody,  wsypać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Śledzie moczyć 2-3 godziny często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *