Składniki:
2 buraki
1 pęczek botwinki
1/2kg.cielęciny z kością
mała włoszczyzna
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
2 ogórki
4 jajka,
1szklanka kwasu buraczanego
litr zsiadłego mleka
2-3 łyżki śmietany
sól
Wykonanie:
Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny i buraków. Do garnka wrzucić umytą, osuszoną i drobno pokrojoną botwinkę, zalać przecedzonym wywarem, doprawić solą, wlać kwas buraczany i gotować na małym ogniu około 10-5 minut. Do innego garnka wrzucić posiekany koperek, szczypiorek, obrany i drobno pokrojony ogórek, lekko posolić, wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Miękkie mięso brać z kości, pokroić w kostkę. Połączyć zsiadłe mleko z przestudzonym barszczem, śmietaną i pokrojonym mięsem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z jajami ugotowanymi na twardo.