CHŁODNIK LITEWSKI

Składniki:

 

2 buraki

1 pęczek botwinki

1/2kg.cielęciny z kością

mała włoszczyzna

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ogórki

4 jajka,

1szklanka kwasu buraczanego

 litr zsiadłego mleka

 2-3 łyżki śmietany

sól

 

Wykonanie:

 

Ugotować wywar z mięsa, włoszczyzny i buraków. Do garnka wrzucić  umytą, osuszoną i drobno pokrojoną  botwinkę, zalać przecedzonym wywarem, doprawić solą, wlać kwas buraczany i gotować na małym ogniu około   10-5 minut. Do innego garnka wrzucić posiekany koperek, szczypiorek, obrany i drobno pokrojony ogórek, lekko posolić, wymieszać ze zsiadłym mlekiem. Miękkie mięso brać z kości, pokroić w kostkę. Połączyć zsiadłe mleko z przestudzonym barszczem, śmietaną i pokrojonym mięsem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Podawać z jajami ugotowanymi na twardo.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *