KREM WANILIOWY Z OWOCAMI

Składniki:

 

25 dag. owoców  (Np. jagody, maliny, wiśnie, śliwki, truskawki lub mieszanka)

2 szklanki mleka

1/2 szklanki kremówki

2 żółtka

aromat waniliowy

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru pudru

2 pełne łyżeczki żelatyny

1 jasna galaretka owocowa

 

Wykonanie:

 

Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu, dosłodzić niepełną łyżką cukru  odstawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i, nadal ucierając, powoli wlewać gorące mleko.  Mieszając, podgrzewać na malutkim ogniu, aż masa zgęstnieje, po czym zdjąć ją z ognia, dodać aromat waniliowy i starannie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, mieszając, by się rozpuściła, i połączyć z masą żółtkową. Przelać    krem do pucharków lub szklanej salaterki i wstawić do lodówki. Na wystudzonym kremie ułożyć mrożone owoce (kilka sztuk zostawić do dekoracji), zalać przestudzoną  galaretką i odstawić, by galaretka stężała. Przed podaniem udekorować  śmietaną ubitą z cukrem pudrem i odłożonymi (rozmrożonymi!) owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *