Składniki:
1/2 kurczaka (około 60 dag.) podzielonego na 4 porcje
1 marchewka pokrojona w kawałki
1/8 selera lub 2 łodygi selera naciowego pokrojone na 5-centymetrowe kawałki
1 cebula
1 mała pietruszka pokrojona w kawałki
1/2 łyżeczki przyprawy do zup lub vegety (do wyboru)
sól
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 szklanki wrzącej wody
posiekana natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Kawałki kurczaka sparzyć wrzątkiem, usunąć nadmiar tłuszczu, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego ( pojemność 3 litry), dodać warzywa i pozostałe składniki, zalać 4 szklankami gotującej się wody. Woda powinna przykrywać inne składniki najwyżej -centymetrową warstwą). Naczynie przykryć i mikrofalować 10-15 minut przy maksymalnej mocy (100%). Zmniejszyć moc do średniej (50%) i mikrofalować dalsze 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć cebulę. Posypać zieleniną.