STRUCLE: MAKOWA I SEROWA

Składniki:

Ciasto:

 

50 dag. mąki,

25 dag. masła

25 dag .cukru

3 jajka

1 szklanka mleka

5 dag .drożdży

1 cukier waniliowy

esencja pomarańczowa

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać połowę cukru, dwa jajka, połowę mąki, esencję pomarańczową i dokładnie wyrobić. Dodać połowę miękkiego masła, wszystko razem zagnieść,  miejsce na godzinę. Pozostałe masło, cukier, jajo, mąkę i cukier waniliowy połączyć i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę.

 

 Masa serowa:

 25 dag białego tłustego sera

2 jajka

20 dag cukru

1/2 kostki masła

esencja rumowa

 

Wykonanie:

 

Ser zemleć w maszynce, wyrobić z miękkim masłem, żółtkami i esencją rumową. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową.

 

 Masa makowa:

 

25 dag maku,

20 dag cukru, 15 dag masła

2 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

esencja migdałowa

 

Wykonanie:

 

Opłukany, odsączony i osuszony mak wymieszać z cukrem i trzykrotnie zemleć w maszynce. Dodać masło, żółtka, mąkę, esencję migdałową i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Rozwałkować je na prostokąty. Na placki wyłożyć masy: serową i makową. Masy rozsmarować na całej powierzchni placków i zwinąć strucle. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Wierzchy- strucli posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym  do 180 C. około godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *