SKRZYDEŁKA PIECZONE

Składniki:

1kg skrzydełek
2 ząbki czosnku
2 szklanki ryżu
3 cebule
przyprawy: bazylia tymianek, oregano, zioła prowansalskie, oregano,
słodka papryka
sól
pieprz
2 łyżki oleju.

SOS

ząbek czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2łyżeczki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
200g masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu

Wykonanie:

skrzydełka umyć ,osuszyć .Przyprawy wymieszać czosnek zmiażdżyć ,wlać dwie łyżki oleju wrzucić skrzydełka do przyprawy dobrze wymieszać, pozostawić na 2 godziny. Ryż pogotować 8 minut odcedzić, wysypać na blachę z piekarnika pokroić cebulę w krążki nałożyć na ryż następnie ułożyć skrzydełka.

SOS

Wykonanie:

Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać czosnek ,vegetę,  pieprz, paprykę, cukier i keczup dodać wodę wymieszać .zalać skrzydełka, sosem.Piec 1 godz.20 minut  w temp.180 stopni gdy skrzydełka się lekko zrumienią, przekręcić na drugą stronę, zamiast skrzydełek można zrobić pałeczki z kurczaka bądź całe udka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *