Składniki:
3 jajka
1/2 brokułu
2 średniej wielkości kiszone ogórki
2 łyżki płatków migdałowych
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie, aby był półtwardy. Odcedzić i ostudzić. Ugotować na twardo jajka, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki. Ogórki obrać pokroić w kostkę. W salaterce połączyć jajka, ogórki oraz brokuł, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać. Sałatkę zalać majonezem i posypać płatkami migdałowymi. Majonez można wymieszać w równych proporcjach z jogurtem, a brokuł zastąpić zielonym lub białym kalafiorem. Gdy sałatkę przyrządza się z białego kalafiora, można posypać ją posiekanym szczypiorkiem.