PASZTET Z ZIELONYM PIEPRZEM

Składniki:

 

1/2 kg. wieprzowiny

25 dag .wątróbki

1/2kg. boczku

2 cebule

trochę natki, estragonu oraz tymianku

listek laurowy

20 ml. wódki lub koniaku

2 jajka

sól

5 dag. marynowanego zielonego pieprzu

kilka plastrów boczku do formy

 

Wykonanie:

 

Mięso, boczek i wątróbkę zemleć. Zmiksować razem alkohol i zioła, cebule posiekać. Wymieszać zmielone mięso, zioła, cebule, jajka, zielony pieprz, doprawić szczyptą soli oraz odrobiną zalewy z pieprzu. Piekarnik rozgrzać do 200 C.Formę wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę. Wierzch przykryć plastrami boczku, formę nakryć folią aluminiową.Wstawić do dużego garnka z wodą całość umieścić w piekarniku i gotować 2,5 godziny. Zdjąć folię i ostudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *