Składniki:
1/2 kg. wieprzowiny
25 dag .wątróbki
1/2kg. boczku
2 cebule
trochę natki, estragonu oraz tymianku
listek laurowy
20 ml. wódki lub koniaku
2 jajka
sól
5 dag. marynowanego zielonego pieprzu
kilka plastrów boczku do formy
Wykonanie:
Mięso, boczek i wątróbkę zemleć. Zmiksować razem alkohol i zioła, cebule posiekać. Wymieszać zmielone mięso, zioła, cebule, jajka, zielony pieprz, doprawić szczyptą soli oraz odrobiną zalewy z pieprzu. Piekarnik rozgrzać do 200 C.Formę wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę. Wierzch przykryć plastrami boczku, formę nakryć folią aluminiową.Wstawić do dużego garnka z wodą całość umieścić w piekarniku i gotować 2,5 godziny. Zdjąć folię i ostudzić.