ROLADA Z INDYKA Z FARSZEM ŚLIWKOWYM

Składniki:

80 dag. piersi indyka

10 dag. suszonych śliwek (bez pestek)

1 łyżeczka majeranku

10 dag. obranych migdałów

szczypta cynamonu

pieprz

sól

2 cebule

po łyżce margaryny i koncentratu pomidorowego

1 szklanka kremówki

3 marchewki

2 pory

 

Wykonanie:

 

Pokroić śliwki, wymieszać z majerankiem, cynamonem i posiekanymi migdałami. Mięso rozciąć tak, by stanowiło płat, natrzeć solą i pieprzem. Na mięso nałożyć farsz, zwinąć je, obwiązać lnianą nitką i obsmażyć na margarynie. Dodać krążki cebuli, koncentrat i 2 szklanki wody Doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Piec 50 minut w temperaturze. 180 C. Pory oraz marchewki pokroić, dusić 35 minut w małej ilości wody   i dodać do mięsa. Sos zaprawić kremówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *