CIECIERZYCA Z WARZYWAMI

Składniki:

 

200 g ciecierzycy

750 g pomidorów

1 bakłażan

2 cukinie,

2 zielone papryki,

2 cebule

3 ząbki czosnku,

2 gałązki tymianku,

sól

6 łyżek oleju

 

Wykonanie:

 

Ciecierzycę zalać 1 litrem zimnej wody i moczyć , przez całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie około 90 minut, odcedzić . Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Bakłażan, cukinie i papryki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Tymianek opłukać  i osuszyć poodrywać listki  . Warzywa ułożyć w garnku warstwami, każdą warstwę posypać czosnkiem, tymiankiem i solą, skropić olejem. Potrawę gotować pod przykryciem około 45 minut, ozdobić tymiankiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *