Składniki:
200 g ciecierzycy
750 g pomidorów
1 bakłażan
2 cukinie,
2 zielone papryki,
2 cebule
3 ząbki czosnku,
2 gałązki tymianku,
sól
6 łyżek oleju
Wykonanie:
Ciecierzycę zalać 1 litrem zimnej wody i moczyć , przez całą noc. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie około 90 minut, odcedzić . Pomidory sparzyć, obrać, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Bakłażan, cukinie i papryki oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i posiekać. Tymianek opłukać i osuszyć poodrywać listki . Warzywa ułożyć w garnku warstwami, każdą warstwę posypać czosnkiem, tymiankiem i solą, skropić olejem. Potrawę gotować pod przykryciem około 45 minut, ozdobić tymiankiem.