RURKI Z BITA ŚMIETANĄ

Składniki;

0.5 kg mąki
1 kostka margaryny (25 dag)
2 jajka
250 ml gęstej śmietany 12%
cukier rafinowany (na wierzch)

Wykonanie:

Mąkę, zimną margarynę, 1 jajko i śmietanę (też z lodówki) posiekać szybko na stolnicy, krótko zagnieść do połączenia składników. Zapakować w foliowy woreczek i schować na noc do lodówki. Foremki do rurek natłuścić ja smaruję oliwą. Ciasto cienko rozwałkować, przy czym składać je kilka razy na pół (to wspomaga efekt ciasta ancuskiego). Wykrawać paski szer. 3cm. długości 30-40cm. Owinąć foremki zaczynając od cieńszego końca. Drugie jajko rozbełtać i smarować rurki z jednej strony, potem maczać w cukrze rafinowanym ,blachę wyłożyć papierem ułożyć rurki. Piec w temp. 180-200°C, przez ok. 15 min. Od razu zdejmować z blachy i z foremek, bo karmelizowany cukier lubi się sklejać apełniać bitą śmietaną lub kremem, budyniem czym kto woli według uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *