Składniki:
200 g. mąki
sól
75 g. zimnego masła
200 g. brokułów
150 g. salami
100 g. kukurydzy (z puszki)
100 g .sera pleśniowego
2 żółtka
pieprz
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli i posiekanym masłem, dodać 5-6 łyżek wody i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, blanszować około 1 minuty w osolonej wodzie, salami pokroić w paski. Kukurydzę osączyć. Ser pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200C. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm. i wykroić krążki średnicy około 7 cm. Placki ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować rozkłóconymi żółtkami. Na każdy placek wyłożyć porcję brokułów, salami i kukurydzy, doprawić solą i pieprzem, posypać kostkami sera. Tarteletki piec około 15 minut.