Składniki:
2 ząbki czosnku
50 g. imbiru
1 papryczka chili
150 g. grzybów shiitake
1 pęczek cebulki ze szczypiorem
250 g. makaronu ryżowego
400 g. filetów z diabła morskiego
2 łyżki migdałów w słupkach
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry
Wykonanie:
Czosnek i imbir obrać i posiekać. Chili oczyścić i opłukać. Grzyby oczyścić i posiekać w plastry. Cebulkę oczyścić i opłukać pokroić na kawałki. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Filety rybne opłukać osuszyć i pokroić w plastry. Migdały usmażyć na 1 łyżce oleju słonecznikowego, wyjąc. Na tym samym oleju obsmażyć rybę i wyjąć Na reszcie oleju słonecznikowego smażyć czosnek z imbirem, chilii, grzybami i cebulką około 2 minuty, stale mieszając. Dodać makaron ,migdały olej sezamowy, sos sojowy sherry i rybę smażyć 2 minuty, danie doprawić do smaku.