Składniki:
1 kg. ziemniaków
3 łyżki masła
pieprz
300 g. marchwi
5 liści laurowych
1/2 pęczka natki pietruszki
1 gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 225 C. Ziemniaki obrać i umyć, zależnie od wielkości przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki i ułożyć na natłuszczonej , blasze. Na ziemniaki wyłożyć płatki masła, doprawić. Ziemniaki piec około 20 minut. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube słupki. Razem z liśćmi laurowymi dodać do ziemniaków i piec jeszcze 20 minut. Warzywa co jakiś czas odwracać. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Zioła wymieszać z czosnkiem z oliwą. Upieczone warzywa polać sosem i natychmiast podawać. Ziemniaki można podać ze stekiem lub kolorową surówką.