CHRUPIĄCE ZIEMNIAKI Z BLACHY

Składniki:

 

1 kg. ziemniaków

3 łyżki masła

pieprz

300 g. marchwi

5 liści laurowych

1/2 pęczka natki pietruszki

1 gałązka rozmarynu

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 225 C. Ziemniaki obrać  i umyć, zależnie od wielkości  przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki i ułożyć na natłuszczonej , blasze. Na ziemniaki wyłożyć płatki masła, doprawić. Ziemniaki piec około 20 minut. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w grube słupki. Razem z liśćmi laurowymi dodać do ziemniaków  i piec jeszcze 20 minut. Warzywa co jakiś czas odwracać. Zioła opłukać, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Zioła wymieszać z czosnkiem z oliwą. Upieczone warzywa polać sosem i natychmiast  podawać. Ziemniaki można podać ze stekiem lub kolorową surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *