KRÓLEWSKI KEKS ŚWIATECZNY

Składniki:

 

35 dag. mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

18 dag. masła

20 dag. cukru

3 jajka

10 dag suszonych moreli

10 dag. rodzynek

10 dag. wiśni kandyzowanych

10 dag. skórki otartej z pomarańczy

10 dag. skórki otartej z cytryny

3 łyżki dżemu morelowego

3 łyżki dowolnych bakalii

Wykonanie:

 

Do garnka wlać 400 ml. wody. Dodać masło, cukier, rodzynki oraz pokrojone w kostkę morele. Gotować 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Schłodzoną masę połączyć z wiśniami, skórkami otartymi z pomarańczy i cytryny. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć  pergaminem. Wlać ciasto i piec około 2 godzin w temperaturze 160 st. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Posmarować rozgrzanym dżemem i posypać bakaliami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *