Składniki:

 

30 dag. gotowanej wołowiny

1 marchew z wywaru

1 pietruszka z wywaru

1cebula

2 łyżki oleju

1kajzerka

2 jajka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa,

przyprawa do zup w płynie lub sos Soja

2-3 łyżki tartej bułki

tłuszcz do smażenia

 

Wykonanie:

 

Cebulę podsmażyć na oleju, zemleć razem z mięsem, ugotowaną marchwią i pietruszką oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową, łyżkę przyprawy do zup w płynie lub łyżkę sosu Soja. Jajka bardzo dokładnie rozmieszać w kubeczku, nieco ponad połowę masy jajecznej dodać do mięsa, dobrze masę wyrobić. Uformować z masy wałek średnicy około 4 cm. Ostrym nożem pokrajać na 5 równych porcji. Każdy kawałek oprószyć mąką, umoczyć w rozbitym jajku, otoczyć w tartej bułce ze wszystkich stron. Smażyć przed samym podaniem w rozgrzanym tłuszczu, obracając krokiety ze wszystkich stron. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego lub pomidorowego z ziemniakami i surówką albo sałatką z czerwonej kapusty. Krokiety mogą być podane na przystawkę lub kolację z dodatkiem pieczywa i keczupu. Do krokietów można podać sałatkę z selerową lub zielony groszek z wody.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *