Składniki:
30 dag. gotowanej wołowiny
1 marchew z wywaru
1 pietruszka z wywaru
1cebula
2 łyżki oleju
1kajzerka
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa,
przyprawa do zup w płynie lub sos Soja
2-3 łyżki tartej bułki
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Cebulę podsmażyć na oleju, zemleć razem z mięsem, ugotowaną marchwią i pietruszką oraz namoczoną i odciśniętą bułką. Do masy dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową, łyżkę przyprawy do zup w płynie lub łyżkę sosu Soja. Jajka bardzo dokładnie rozmieszać w kubeczku, nieco ponad połowę masy jajecznej dodać do mięsa, dobrze masę wyrobić. Uformować z masy wałek średnicy około 4 cm. Ostrym nożem pokrajać na 5 równych porcji. Każdy kawałek oprószyć mąką, umoczyć w rozbitym jajku, otoczyć w tartej bułce ze wszystkich stron. Smażyć przed samym podaniem w rozgrzanym tłuszczu, obracając krokiety ze wszystkich stron. Podawać z dodatkiem sosu chrzanowego lub pomidorowego z ziemniakami i surówką albo sałatką z czerwonej kapusty. Krokiety mogą być podane na przystawkę lub kolację z dodatkiem pieczywa i keczupu. Do krokietów można podać sałatkę z selerową lub zielony groszek z wody.