Wykonanie:
1/2 kg. wołowiny z części przedniej
2 łyżki mąki
sól
pieprz
papryka
4 dag. smalcu lub 4 łyżki oleju
cebula
2 szklanki wywaru z warzyw
1/2 szklanki śmietany
zielona pietruszka
Wykonanie:
Umyte mięso wołowe pokrajać w dość grubą kostkę, licząc po 4 kawałki mięsa na 1 porcję. Drobno pokrajać cebulę. Oprószyć mięso solą i pieprzem, połową przewidzianej ilości mąki, obrumienić na mocno rozgrzanym smalcu lub oleju. W czasie obsmażania dodać do mięsa cebulę. Zalać mięso wywarem z warzyw lub wodą, naczynie szczelnie przykryć i dusić przy bardzo powolnym wrzeniu wody do miękkości. Odparowany płyn uzupełnić, aby go było w potrawie około 1,5 szklanki. Do śmietany dodać pozostałą mąkę, mieloną paprykę, podprawić sos, jeszcze zagotować, wsypać zielonej pietruszki. Podawać z makaronem, kaszą na sypko, kopytkami lub pyzami.