PLACEK Z MARMOLADĄ

Składniki:

 

2 opakowania koncentratu babki cytrynowej

1kostka margaryny

1 jajko

2 łyżki kwaśnej śmietany

30 dag. marmolady lub dżemu z czarnej porzeczki albo agrestu

 

Wykonanie:

 

Ogrzaną margarynę ucierać w misce z dodatkiem jajka i śmietany. Do utartej masy wsypać 2 opakowania koncentratu babki cytrynowej, wymieszać, zlepić ciasto. Wstawić na 2-3 godziny pod zamrażalnik. Przygotować blachę normalnej wielkości, wysmarować  i oprószyć lekko mąką. Ciasto podzielić na połowę. Na tarce z grubymi oczkami zetrzeć jedną część równomierną warstwą na całą powierzchnię blachy. Łopatką lub szerokim nożem starte ciasto lekko przycisnąć, rozsmarować marmoladę lub dżem, po czym zetrzeć pozostałą część ciasta, także lekko je przycisnąć i wyrównać brzegi, aby małe kawałki startego ciasta nie odstawały od całości, bo zbyt mocno się zrumienią. Piec w piekarniku nagrzanym do około 220 C. do lekkiego zrumienienia. Gorące ciasto pokrajać na kwadraty, a gdy wystygnie, przełożyć na szklany półmisek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *