Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
10 dag. chudej szynki
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 łyżki majonezu
1 świeży ogórek
kilka listków sałaty
kilka gałązek natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Jajka obrać ze skorupek, ostrym nożem ściąć czubek na 2/3 wysokości i delikatnie wyjąć żółtka. Ścięte części białek i szynkę bardzo drobniutko pokroić. Utrzeć żółtka z solą, pieprzem, musztardą na jednolitą masę, włożyć posiekane białka, szynkę i natkę. Tak przygotowaną masą napełnić białka. Z dokładnie umytego ogórka odkroić 6 grubych krążków, każdy wydrążyć i umieścić na nim faszerowane jajo. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, udekorowane majonezem i natką pietruszki.