Składniki:

 

40 dag mąki

2 jajka

250 ml. wody lub mleka

2 dag. drożdży

3 łyżki masła

 

Dodatki:

1/2 łyżeczki cukru

sól

Wykonanie:

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę ciepłej wody lub mleka i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę mleka lub wody wbić jajka, oprószyć odrobiną soli. Dokładnie wymieszać z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać, aż w cieście widoczne będą pęcherzyki powietrza. Dodać stopione masło, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia  (jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać nieco wody). W szerokim rondlu lub garnku zagotować wodę, naczynie obwiązać lnianą lub bawełnianą ściereczką. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na ściereczkę. formując z mego niewielkie kule. Naczynie przykryć Np. miską i gotować około 15-20 minut. Wyjąć, podawać polane sosem lub masłem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *