Składniki:
40 dag mąki
2 jajka
250 ml. wody lub mleka
2 dag. drożdży
3 łyżki masła
Dodatki:
1/2 łyżeczki cukru
sól
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę ciepłej wody lub mleka i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać resztę mleka lub wody wbić jajka, oprószyć odrobiną soli. Dokładnie wymieszać z wyrośniętym rozczynem. Wyrabiać, aż w cieście widoczne będą pęcherzyki powietrza. Dodać stopione masło, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia (jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać nieco wody). W szerokim rondlu lub garnku zagotować wodę, naczynie obwiązać lnianą lub bawełnianą ściereczką. Łyżką nabierać porcje ciasta, nakładać na ściereczkę. formując z mego niewielkie kule. Naczynie przykryć Np. miską i gotować około 15-20 minut. Wyjąć, podawać polane sosem lub masłem.