BABECZKI ZIEMNIACZANE

Składniki:

 

50 dag. ziemniaków

2 ząbki czosnku

szczypta kurkumy

1  jajko

2 łyżki parmezanu

szczypiorek

gałka muszkatołowa

pieprz

Dip:

1 ogórek

1 ząbek czosnku

koperek

20 dag. greckiego jogurtu

ocet winny

oliwa

sól

pieprz

Wykonanie:

 

 

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Obrany czosnek rumienię na oliwie. Do ziemniaków dodaję czosnek, pieprz, parmezan i gałkę, miksuję, studzę. Dodaję żółtko, posiekany szczypiorek i znowu miksuję. Na koniec dodaję ubite białko,  delikatnie mieszam. Porcje masy wkładam do foremek papierowych i piekę 15 minut w temp. 180 C.

Przygotowuję dip:

Ścieram ogórek na tarce jarzynowej, odciskam, czosnek obieram, siekam, koper drobno kroję,dodaję do ogórka, mieszam z jogurtem doprawionym solą, pieprzem i łyżeczką octu i oliwy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *