Składniki:
1 kurczak
1/2 kg. mieszanego mięsa mielonego
1 pęczek posiekanej dymki
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 słoiczek czarnych oliwek
25 dag. wątróbki drobiowej
2 piersi z kurczaka
6 jajek
olej
gałka muszkatołowa
bulion drobiowy
1 łyżka żelatyny do galarety
przyprawa do drobiu
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka przecinam na pół, usuwam kości, pałki i skrzydełka, nacieram mięso przyprawą. Na rozłożonego kurczaka wykładam farsz z mięsa mielonego z dodatkiem jajka, dymki, bułki tartej i oliwek. Na wierzchu układam wątróbkę .Farsz przykrywam omletem sporządzonym z 6 jajek, wymieszanych z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na omlecie kładę piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem do mięsa, oproszone solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Dokładnie roluję kurczaka obwiązuję sznurkiem. Piekę 90 minut w temperaturze 180 C. Schładzam. Kroję na plastry. Układam na półmisku. Dekoruję zieleniną, brzoskwinią z puszki i oliwkami. Zalewam galaretą, odstawiam do wystudzenia.