Składniki:
60 dag. ziemniaków ugotowanych w łupinach
5 dag. tłustego twarożku ziołowego
2 jajka
3 łyżki mąki
sol
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
5 dag. pieczarek
30 dag. mieszanego mięsa mielonego
1 łyżka keczupu
7 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz
kilka listków bazylii
7 i 1/2 dag. żółtego sera (Np. greyerzer)
Wykonanie:
Ciepłe ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę, 1 jajko i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Warzywa i pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Dodać do mięsa, wyrobić. Farsz doprawić keczupem, przecierem pomidorowym , solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać d o 180 C. Na ściereczce posypanej mąką ciasto rozwałkować na kwadrat, rozłożyć na nim masę mięsną, zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi. Na farsz wyłożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, brzegi zlepić. Roladę przełożyć na natłuszczoną blachę ?szwem ” do dołu . Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody. Piec około 50 minut. Po 40 minutach pieczenia roladę posypać startym serem.