ZIEMNIACZANY OMLET Z SAŁATKĄ

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

2 cebule

125 g. wędzonego boczku

sól

pieprz

150 g. gotowanej szynki

4 jajka

80 ml. mleka

słodka papryka

200 g. cebulki perłowej (ze słoika)

4 łyżki octu winnego

4 łyżki oleju

1/2 ogórka sałatkowego

250 g. pomidorków koktajlowych

100 g. roszponki

1 pęczek posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki umyć, ugotować w wodzie około 20 minut. Odcedzić  obrać i pokroić w plasterki.Cebule obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dodać ziemniaki, usmażyć na złocisto. Dodać cebulę, zeszklić. Doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i papryką, zalać ziemniaki. Dodać cebulki perłowe i szynkę. Smażyć około 5 minut, aż jajka się zetną. Z octu, oleju, soli i pieprzu ukręcić sos. Ogórek pokroić w plastry, pomidorki przekroić. Roszponkę opłukać i osączyć. Warzywa wymieszać z sosem.  Omlet pokroić na kawałki, wyłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem.  Podać z sałatką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *