Składniki
1 szklanka ciepłego mleka
5dag drożdży
3 jajka
2łyżeczki cukru
1/2łyżeczki soli
0.5 kg maki
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól rozczyn z drożdży, całe jajka wyrobićręką. Pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Kapusta kiszona
kasza gryczana
2-3 cebule sól pieprz
Wykonanie:
kaszę ugotować, kapustę też ugotować cebule podsmażyć na oleju
połączyć z kaszą i kapustą doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować pociąć na paski i na każdym pasku na środku ułożyć
farsz skleić i pokroić małe paszteciki gdzieś na 6-7 centymetrów
ułożyć na blaszce do pieczenia ciasta wysmarowanej. zrobić odstępy gdyż urosną Rozbełtać jajko posmarować kapuśniaczki
piec 180 stopni 20-30 minut .