Składniki:
4 steki wołowe
pieprz czarny mielony sól
3 gruszki
sok z 1 cytryny
1 łyżka sklarowanego masła
250 ml. wytrawnego białego wina
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
200 ml. wywaru z cielęciny
2 łyżki żurawiny (ze słoika)
Wykonanie:
Steki umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i owinąć nićmi. Gruszki obrać, od razu skropić sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzać sklarowane masło. Dodać gruszki, poddusić. Wlać wino , przykryć, dusić 12-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej i masło. Włożyć steki i smażyć z każdej strony 3-4 minuty. Posolić wyjąć. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodać 100 ml. wywaru z gruszek i wywar cielęciny. Wymieszać i gotować w odkrytej patelni , aż wyparuje połowa płynu. Dodać żurawinę. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Z mięsa zdjąć nici. Steki wyłożyć na talerze polać sosem, dodać gruszki i ewentualnie posypać rozmarynem. Można podać z ziemniakami puree z dodatkiem ziół oraz z warzywami.