KOTLETY Z INDYKA W ZIOŁOWYM SOSIE

Składniki:

 

1czerstwa bułka

500 g. filetu z piersi indyka

2 cebule

1 pęczek natki pietruszki

50 g. orzechów włoskich

1 jajko

sól

pieprz biały mielony

150 g. miękkiego żółtego sera

2 łyżki oleju rzepakowego

500 g. marchwi

2 łyżki masła

250 ml. bulionu warzywnego z warzywka

1/2 pęczka estragonu

700 g. śmietany

sok z cytryny

cukier

Wykonanie:

 

Bułkę namoczyć. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. 1 cebulę obrać, grubo pokroić. Mięso zemleć z cebulą. Pietruszkę umyć, posiekać. Orzechy zemleć .Mięso wyrobić z odciśniętą bułką, jajkiem, pietruszką, orzechami, solą i pieprzem. Ser pokroić w kostkę. Z mięsa uformować małe kotlety, w każdy wcisnąć kostkę sera. Smażyć na oleju około 10 minut.Marchew oczyścić, pokroić w kostkę. Drugą cebulę obrać, posiekać, razem z marchwią pod smażyć na maśle. Wlać bulion z warzywka, dusić około 20 minut. Dodać posiekany estragon. Sos zmiksować, dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier i pieprz. Podać z kotletami i  makronem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *