Skłdniki:
1mała kapusta włoska
sól
6 plastrów chudego boczku
800 g. filetu z piersi indyka rozkrojonego na płat
przyprawa do indyka
20 g. sklarowanego masła
2 cebule
2 plastry sera goudy
500 ml. bulionu mięsnego
100 g. śmietany
zagęstnik do sosów
Wykonanie:
Z kapusty zdjąć 6 liści. Zblanszować w osolonej wodzie, osączyć. Na patelni na chrupiąco usmażyć plastry boczku.. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Mięso natrzeć przyprawą d o indyka. Rozłożyć na nim boczek i liście kapusty. Zwinąć, związać Roladę włożyć do brytfanny, polać gorącym masłem. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do brytfanny. Mięso piec około 75 minut. 30 minut przed końcem pieczenia na roladzie położyć plastry sera. Mięso piec, często polewając 400 ml. bulionu. Resztę kapusty pokroić, podsmażyć na tłuszczu z boczku. Wlać 100 ml. bulionu , dusić około15 minut dodać 2 łyżki śmietany. Roladę wyjąć z rondla, pokroić. Sos przecedzić, zagotować z zresztą śmietany, zagęścić.