FASZEROWANY KURCZAK Z GRZYBAMI

Składniki:

 

kurczak (około 1 kg)

Warzywko

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego

2 łyżki masła

500 g. grzybów (pieczarki, kurki)

1 cebula

80 g. chudego boczku (plastry)

sól

pieprz czarny

75 ml. wytrawnego czerwonego wina

75 ml. bulionu z drobiu

3 łyżki śmietany

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć w środku i z zewnątrz warzywkiem i tymiankiem. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła. Grzyby oczyścić, trzonki grubo pokroić Cebulę i połowę boczku drobno pokroić. Boczek wytopić , dodać cebulę, zeszklić. Dodać trzonki grzybów, poddusić. Farsz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem,  dodać grzanki. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Kurczaka napełnić farszem grzybowym , zaszyć, obłożyć plastrami boczku, włożyć do brytfanny. Wlać wino zagotowane z bulionem. Kurczaka piec około 45 minut. Dodać pokrojone kapelusze grzybów, piec około 30 minut. Sos z pieczenia do prawić śmietaną, solą, pieprzem i pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *