SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:

 

500 g. małych pieczarek

8 łyżek oliwy z oliwek

1 pęczek natki pietruszki

2 gałązki oregano

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu balsamico

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

czerwona papryka chili

 

Wykonanie:

Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy około 8 minut. Przełożyć do miski, wystudzić. Zioła opłukać, osuszyć, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez prasę. Zioła i czosnek dodać do pieczarek, wymieszać. Ocet wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powoli dodać resztę oliwy, dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Chili umyć, naciąć, usunąć pestki i pokroić w cienkie paski, wymieszać z sałatką. Sałatkę odstawić do przemacerowania jeszcze na 30 minut. Przed podaniem można ją udekorować ziołami i plasterkami cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *