Składniki:

600 g. udźca z jelenia

150 g .przerośniętego boczku

1 szalotka

 pieprz

1 łyżeczka suszonego tymianku

sól

500 ml. wytrawnego czerwonego wina

300 g. maślaków lub kurek

1łyżka przecieru pomidorowego

pieprz

ewentualnie:

cukier

gęsta śmietana

 

Wykonanie:

 

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć, pokroić w paski. Boczek pokroić w kostkę. Szalotkę obrać i posiekać. W rondlu wytopić boczek. Dodać szalotkę, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić pieprzem i tymiankiem . Gotować na dużym ogniu , aż połowa sosu wyparuje. Doprawić solą. Wlać tyle wina, aby mięso było całkiem przykryte. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 45 minut, podlewać resztą wina. Grzyby oczyścić i pokroić. Razem z przecierem pomidorowym dodać do mięsa, dusić około 10 minut. Ragout doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wyłożyć na talerze, dodać trochę śmietany. Można ozdobić szczypiorkiem i podać z usmażonymi na złocisto plackami z gotowanych ziemniaków.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *