Składniki:
150 g. mąki
sól
180 g. masła
5 żółtek
200 g. filetów z piersi kurczaka
pieprz czosnkowy
garść rzeżuchy
białka z 4 jaj
250 g. twarogu
Wykonanie:
Z mąki z solą, 120 g. masła i 1 żółtka zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić około 30 minut. Mięso pokroić w cienkie plastry. Krótko obsmażyć na 1 łyżce masła. Doprawić solą i pieprzem czosnkowym 2 łyżki rzeżuchy odłożyć, resztę pokroić. Twaróg utrzeć na gładko z 4 żółtkami, dodać posiekaną rzeżuchę, pikantnie doprawić solą i pieprzem czosnkowym. Białka ubić wymieszać z mięsem. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ciasto rozwałkować, wykroić 8 placków średnicy 12 cm, wykleić nimi 8 natłuszczonych foremek średnicy. 10 cm. Spody nakłuć widelcem. Placki wstępnie zapiec (około 10 minut). Wyłożyć na nie masę serową i porcje mięsa, potem wiórki masła. Piec około35 minut. Ozdobić rzeżuchą.