TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Składniki:

 

300 g. mrożonego szpinaku

100 g. chudego twarogu

100 g. mąki

50 g .masła

sól

2 cebule

200 g. filetu z łososia

pieprz cytrynowy

1 łyżka oleju

200 g. serka ziarnistego

1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

1 jajko

 

Wykonanie:

 

Szpinak rozmrozić. Twaróg osączyć na sicie. Do sera dodać mąkę, pokrojone masło i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto.  Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Łososia umyć, osuszyć. Pokroić w paski, doprawić pieprzem cytrynowym. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać szpinak, dusić około 3 minuty. Dodać serek ziarnisty, doprawić rozmarynem i solą. Wymieszać i podgrzewać, aż płyn wyparuje. Dodać rybę, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do  225 C. Ciastem serowym wyłożyć natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm). Wstępnie zapiec na środkowej półce piekarnika (około 10 minut). Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowo -łososiowy, posmarować roztrzepanym jajkiem. Tarte  piec około 20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *