Składniki:
300 g. mrożonego szpinaku
100 g. chudego twarogu
100 g. mąki
50 g .masła
sól
2 cebule
200 g. filetu z łososia
pieprz cytrynowy
1 łyżka oleju
200 g. serka ziarnistego
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 jajko
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić. Twaróg osączyć na sicie. Do sera dodać mąkę, pokrojone masło i szczyptę soli, zagnieść gładkie ciasto. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Łososia umyć, osuszyć. Pokroić w paski, doprawić pieprzem cytrynowym. Cebulę zeszklić na oleju. Dodać szpinak, dusić około 3 minuty. Dodać serek ziarnisty, doprawić rozmarynem i solą. Wymieszać i podgrzewać, aż płyn wyparuje. Dodać rybę, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Ciastem serowym wyłożyć natłuszczoną formę do tarty (średnica 26 cm). Wstępnie zapiec na środkowej półce piekarnika (około 10 minut). Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowo -łososiowy, posmarować roztrzepanym jajkiem. Tarte piec około 20 minut.