TARTA Z KIEŁBASĄ I POREM

Składniki:

 

150 g. mąki

sól

1 żółtko

 80 g. masła

1 cebula

1 por

1 łyżka oleju

250 g. wędzonej kiełbasy pokrojonej w plastry

3 jajka

250 g kwaśnej śmietany

200 g. tartego ementaleru

pieprz czarny mielony

gałka muszkatołowa

 pęczek szczypiorku

 

Wykonanie:

 

 

Z mąki i1/2 łyżeczki soli, żółtka, 1 -2 łyżek zimnej wody i masła zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić około 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić w  krążki  . Warzywa krótko smażyć na rozgrzanym oleju. Piekarnik rozgrzać do 225 C. Ciasto  rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (średnica 24 cm), wstępnie zapiec (10 minut). Wyjąć, a temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 C. Na cieście rozłożyć kiełbasę, por i cebulę. Jajka wymieszać ze śmietaną i serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Masę rozłożyć równomiernie na farszu. Tarte piec około 45 minut. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *