SAŁATKA Z PIECZENIĄ I SOSEM CHRZANOWYM

Składniki:

 

1 laska chrzanu

200 g. jogurtu śmietanowego

kilka kropli soku z cytryny

1 łyżka konfitury z moreli

sól

pieprz czarny mielony

1/2 ogórka zielonego sałatkowego

150 g. pomidorków koktajlowych

1 mała główka sałaty dębolistnej

1 cykoria radicchio

12 plastrów wystudzonej pieczeni około 200g.

 

Wykonanie:

 

chrzan obrać, mały kawałek pokroić w długie wiórki resztę drobno zetrzeć. Starty chrzan wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Sos doprawić solą i pieprzem. Ogórek i pomidorki opłukać  osuszyć .Ogórek przekroić wzdłuż na pół następnie pokroić w cienkie słupki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Sałatę i cykorię opłukać, dokładnie osuszyć listki porozrywać na mniejsze kawałki. Plastry pieczeni pozwijać w ruloniki i ułożyć na talerzach.  Sałatę wymieszać z ridicchio, pomidorami i ogórkiem, wyłożyć na mięso polać sosem, udekorować wiórkami chrzanu. Podawać z bagietką, albo chlebkiem  ciabata.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *