OMLET Z SELEREM I ORZESZKAMI PINII

Składniki:

 

2 łodygi selera naciowego

2 łyżki masła

120 g. orzeszków pinii

12 jajek

sól

pieprz czarny mielony

 

Wykonanie:

 

Seler oczyścić. 4 małe listki posiekać. Łodygi selera przeciąć wzdłuż  pokroić na 1 cm. kawałki. Dusić około 8 minut na 1 łyżce masła, stale mieszając. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Jajka wymieszać ze 100 ml. wody, solą, pieprzem i listkami selera. Do duszonego selera dodać 1 łyżkę masła, zalać masą jajeczną. Przykryć, smażyć na małym ogniu 2 minuty, aż masa zacznie się ścinać. Za pomocą pokrywki omlet odwrócić na drugą stronę, smażyć około 3 minuty. Odwrócić, posypać orzeszkami. Podawać z mieszaną sałatą.

 

DOBRA RADA

Seler naciowy można zastąpić

kalarepką – obrać ją, pokroić

w plastry, potem w cienkie paski.

Listki kalarepki też pokroić.

Dalej postępować jak w przepisie.

Zamiast orzeszków pinii.

można użyć ziaren słonecznika.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *