KOTLETY JAGNIĘCE W SZYNCE

Składniki:

 

2 ząbki czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego

sok z 1 cytryny

 pieprz

12 kotletów jagnięcych z kością

400 g. cukinii

2 papryki

12 listków szałwii

12 plastrów suszonej szynki

250 ml. bulionu mięsnego

125 ml. śmietany

mąka ziemniaczana

2 łyżki oliwy

1/2 pęczka posiekanego oregano

sól

Wykonanie:

 

1 ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć,  wymieszać z 3 łyżkami oleju, sokiem z cytryny i pieprzem. Do marynaty włożyć kotlety, odstawić na 60 minut. Cukinię oczyścić, pokroić w pół plasterki. Resztę czosnku obrać, posiekać. Papryki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Kotlety osuszyć, smażyć na reszcie oleju po 2 minuty z każdej strony. Na każdym położyć listek szałwii, owinąć plastrem szynki, spiąć wykałaczką. Krotko smażyć z każdej strony, trzymać w cieple. Tłuszcz ze smażenia podgrzać ze 125 ml .bulionu i śmietaną. Sos zagęścić mąką. Na oliwie krótko smażyć warzywa z oregano. Doprawić, wlać resztę bulionu, przykryć, dusić około 5 minut. Podać z kotletami i Np. makaronem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *