Składniki:
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
sok z 1 cytryny
pieprz
12 kotletów jagnięcych z kością
400 g. cukinii
2 papryki
12 listków szałwii
12 plastrów suszonej szynki
250 ml. bulionu mięsnego
125 ml. śmietany
mąka ziemniaczana
2 łyżki oliwy
1/2 pęczka posiekanego oregano
sól
Wykonanie:
1 ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć, wymieszać z 3 łyżkami oleju, sokiem z cytryny i pieprzem. Do marynaty włożyć kotlety, odstawić na 60 minut. Cukinię oczyścić, pokroić w pół plasterki. Resztę czosnku obrać, posiekać. Papryki oczyścić, pokroić na duże kawałki. Kotlety osuszyć, smażyć na reszcie oleju po 2 minuty z każdej strony. Na każdym położyć listek szałwii, owinąć plastrem szynki, spiąć wykałaczką. Krotko smażyć z każdej strony, trzymać w cieple. Tłuszcz ze smażenia podgrzać ze 125 ml .bulionu i śmietaną. Sos zagęścić mąką. Na oliwie krótko smażyć warzywa z oregano. Doprawić, wlać resztę bulionu, przykryć, dusić około 5 minut. Podać z kotletami i Np. makaronem.