Składniki:
7,2 kg .schabu bez kości
sól
pieprz
mielone goździk
300 g. szalotek
5 suszonych plastrów jabłka
75 g. wędzonego boczku
3 łyżki oleju
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g. tartego wędzonego sera
3 winne jabłka
300 ml. wina z jabłek
Wykonanie:
Mięso naciąć wzdłuż, natrzeć przyprawami. Szalotki obrać, 3 posiekać, resztę pokroić w kostkę. Suszone jabłka pokruszyć, razem z posiekaną szalotką i boczkiem poddusić na 1 łyżce oleju. Ostudzić. Dodać natkę i ser, wymieszać, doprawić pieprzem. Farsz włożyć do kieszeni w mięsie. Schab związać, zrumienić na reszcie oleju. Piec w piekarniku (180 C) 30 minut. Odwrócić, dodać resztę szalotek, dusić około 40 minut, polewać sosem z pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, dodać do mięsa 10 minut przed końcem pieczenia. Sos zagotować z winem, doprawić.