BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM

Składniki:

30g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe

składniki i wyrobić na gładkie ciasto (można mikserem), odstawić do wyrośnięcia. Ponownie zagnieść, podzielić na 16

porcji, uformować bułeczki i upiec ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować

białkiem wierzch bułek, by ładnie się zarumieniły.

Nadzienie serowe:

1 kostka sera
1 jajko
5 czubatych łyżeczek
1cukier waniliowy

Wykonanie:

Ser zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, nadziewać bułki.

Lukier:

2 łyżki śmietany 2 filiżanki cukru pudru 1 kropla aromatu Połączyć wszystkie składniki aż lukier będzie gęsty, polukrować

bułeczki

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *