Składniki:
20 dag. fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej)
2-3 strąki papryki
50 dag. pomidorów,
1duża cebula
1marchew
1 pietruszka,
1duży ogórek (ewentualnie kawałek cukinii lub kabaczka)
3-4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sproszkowana papryka
sól
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, opłukać. Fasolkę pokroić na kawałki, ugotować w małej ilości osolonej wody na półtwardo i nie odlewać. Cebulę, paprykę pokroić w talarki, ogórek w gruba kostkę, marchew, pietruszkę potrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozgrzać olej, kolejno zeszklić rozdrobnione warzywa i przełożyć je do garnka z fasolą. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, podlać odrobina wody, postawić je na ogniu, a gdy całkiem się rozgotują, dodać do pozostałych warzyw i dusić razem na wolnym ogniu parę minut. Pod koniec duszenia doprawić gulasz roztartym czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem lub pieczywem.