Składniki ciasta:
10 jajek
3 szklanki maku
3 szklanki cukru
2 łyżki bułki tartej
2 krople olejku migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu:
2 opakowania kremu waniliowego
1łyżka kawy rozpuszczalnej
1kieliszek koniaku
40 dag. orzechów włoskich
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z trzykrotnie zmielonym makiem, ubitymi białkami, bułką tartą, olejkiem i proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec godzinę w temp. 180 C. i ostudzić. Ciasto podzielić na 3 krążki, nasączyć osłodzoną herbatą z koniakiem. Krem przygotować wg. przepisu, dodać kawę i 1/3 porcji posiekanych orzechów .Tort przełożyć kremem, posmarować nim wierzch i boki tortu. Obsypać orzechami.