Składniki:
2 jajka
7,5 dag mąki
75 ml. mleka
sól
2 cebule
15 dag. grzybów shittake
12.5 dag. boczniaków
37.5 dag. pieczarek
2 łyżki oleju
pieprz
suszony tymianek
200 ml. bulionu
10 dag. kremowego twarożku z ziołami
1 łyżka zasmażki błyskawicznej
natka pietruszki
Wykonanie:
Jajka wymieszać mikserem z mąką, mlekiem oraz szczyptą soli. Ciasto przykryć i odstawić na około 20 minut. Wszystkie grzyby oczyścić, większe sztuki pociąć na połówki. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni małymi porcjami rozgrzewać łyżkę oleju, wlewać porcje przygotowanego ciasta i smażyć cienkie naleśniki. Trzyma c je w cieple żeby nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju mieszając zeszklić na nim cebulę. Do cebuli dołożyć grzyby i smażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą ,pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Następnie dodać bulion i ziołowy twarożek . Całość dobrze wymieszać ,zagotować. Farsz zagęścić zasmażką błyskawiczną. Rozłożyć go na naleśnikach i zwinąć je w rulony. Gotowe naleśniki ułożyć na ogrzanych talerzach. Posypać drobno posiekaną natką. Przed podaniem danie można udekorować sałatą, pokrojonymi pomidorami oraz gałązkami natki.