Składniki:
1 kg. śliwek węgierek
2 łyżki rodzynek
10 dag. suszonych śliwek (bez pestek)
1 laska wanilii
50 dag .cukru
500 ml. spirytusu
500 ml. wódki
Wykonanie:
Śliwki rozciąć, wyjąć pestki, 3 pestki zachować, a resztę wyrzucić. Rodzynki i suszone śliwki opłukać, odsączyć. Następnie przesypać do dużego, szklanego naczynia. Dodać świeże śliwki i dorzucićpozostawione wcześniej pestki. Całość zasypać cukrem oraz zalać spirytusem. Słój odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn. Owoce zalać wódką, dodać laskę wanilii i odstawić jeszcze na 2 tygodnie. Ponownie zlać. Obydwa płyny połączyć. Nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na pół roku.