SLIWKOWA Z WANILIĄ

Składniki:

1 kg. śliwek węgierek

2 łyżki rodzynek

10 dag. suszonych śliwek (bez pestek)

1 laska wanilii

50 dag .cukru

500 ml. spirytusu

500 ml. wódki

Wykonanie:

Śliwki rozciąć, wyjąć pestki, 3 pestki zachować, a resztę wyrzucić. Rodzynki i suszone śliwki opłukać, odsączyć. Następnie przesypać do dużego, szklanego naczynia. Dodać świeże śliwki i dorzucićpozostawione wcześniej pestki. Całość zasypać cukrem oraz zalać spirytusem. Słój odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn. Owoce zalać wódką, dodać laskę wanilii  i odstawić jeszcze na 2 tygodnie.  Ponownie zlać. Obydwa płyny połączyć. Nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na pół roku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *