Składniki:
1 kg. cielęciny
1 kg piersi indyka
1 i1/2 kg. tłustej wieprzowiny
400 ml. bulionu warzywnego
4 ząbki czosnku
1łyżka tymianku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
5 g .majeranku
1 łyżka pieprzu
7 dag. soli
5 m. jelit wieprzowych(do kiełbasy)
Wykonanie:
Indyka i wieprzowinę zmiel przez sitko o grubych oczkach. Cielęcinę i obrany czosnek zmiel trzykrotnie przez sitko z drobnymi oczkami. Przypraw tymiankiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Mieszaj, wlewając chłodny bulion. Dodaj sól, indyka i wieprzowinę, dokładnie wyrób gładką masę. Masą napełnij oczyszczone, umyte jelita kiełbaśnice (niezbyt ciasno). Końce kiełbasek zwiąż nicią. Ugotuj.