Składniki:

1,5 kg. karpia

sok z cytryny

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 sól

 pieprz

Wykonanie:

Rybę spraw, opłucz, osusz. Pokrój w dzwonka. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Białka ubij na sztywno, połącz z roztrzepanym żółtkiem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Rybę zanurzaj w jajku, a potem w tartej bułce. Od razu kładź na rozgrzany tłuszcz .Smaż z obu stron na rumiano. Potem zmniejsz ogień, przykryj i trzymaj jeszcze 10 minut.

RADA

Do oleju na którym smażysz rybę

warto dodać łyżkę masła.

Dzięki temu potrawa nabierze

przyjemnego aromatu i bardziej

aksamitnego smaku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *