Składniki:
60 dag. fileta z troci lub łososia
1/2 cytryny
1 por
1 łyżka masła
100 ml. gęstej śmietany
1 młoda cukinia
4 plastry sera mozzarella
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Filet opłucz, osusz, pokrój na 4 porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Por oczyść, przekrój wzdłuż na ćwiartki, dokładnie wypłucz, wysusz. Wrzuć na roztopione masło, podduś przypraw solą oraz pieprzem. Każdą porcję ryby posmaruj z jednej strony śmietaną. Połóż na niej kilka pasków pora, złóż na pół. Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie, cienkie plasterki. Plasterkami cukinii owijaj kolejno porcje ryby. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Każdą porcję przykryj plasterkiem mozzarelli. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury. około. 200 C. i piecz około 30 minut. Upieczoną rybę podawaj najlepiej z bukietem duszonych lub gotowanych jarzyn.