Składniki:
60 dag. fileta z sandacza
1 cytryna
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
listki świeżej bazylii
150 ml. oliwy z oliwek
grubo mielony pieprz
sól
Wykonanie:
Filet opłucz, osusz, podziel na porcje. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę i czosnek wymieszaj z sokiem z cytryny, listkami bazylii i oliwą. Do przygotowanej marynaty włóż kawałki ryby. Odstaw na mniej więcej 3 godziny w chłodne miejsce. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Włóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzch włóż kawałki ryby, polej marynatą, posyp solą i pieprzem. Rybę wstaw do piekarnika o temperaturze. 200 C. i piecz około 15 minut.