Składniki:

3 jajka

10 łyżek cukru

szczypta soli

7,5 dag. mąki pszennej

2,5 dag .mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 łyżeczek żelatyny

2 limonki

20 dag. mielonego twarogu

30 dag .jogurtu naturalnego

2 torebki cukru wanilinowego

25 dag. śmietany kremówki

22,5 dag. konfitury z malin

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, szczyptą soli i ubić. Pod koniec ubijania dosypać 7,5 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze (32 x 39 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200C. Piec 10 minut. Ściereczkę posypać 4 łyżkami cukru. Wyłożyć na nią biszkopt. Usunąć papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć. Wystudzić Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić, aby spęczniała. Limonki sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z jogurtem i resztą cukru. Dodać cukier waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Połączyć z przygotowaną masą i wstawić na 6 minut do lodówki Śmietanę ubić, wymieszać z tężejącą masą. Biszkopt rozwinąć, posmarować konfiturą z malin i kremem. Poczekać 10 minut, po czym zwinąć ciasto. Roladę schładzać 3 godziny. Oprószyć cukrem pudrem. Udekorować skórką startą z pozostałej limonki i ewentualnie. malinami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *