Składniki:
150 g migdałów + 50 g do dekoracji
150 g masła lub margaryny
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i obrać ze skórki 150 g zmielić w blenderze lub w młynku doawy. Można użyć gotowych zmielonych migdałów. Pozostałe 50 g zostawić do dekoracji. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do masła cały czas miksując. Dodać zmielone migdały i olejek migdałowy ( dałam ok.10 kropli ). Ciasto jest dość gęste. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
przygotowaną masą. Przełożyć masę do formy keksowej ( długość ok.25-30 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
tartą. Wygładzić powierzchnię, ułożyć pozostałe migdały. Piec w temperaturze 180-200°C przez około 55 minut.