Składniki:
Ciasto:
1 jajko
20 dag. margaryny
40 dag. mąki
6 łyżek zimnej wody
sól
Farsz:
30 dag. pieczonego kurczak
10 dag. pieczarek
1 margaryn
2 żółtka
pieprz
1 białko
1 jajko
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj margarynę i szczyptę soli posiekaj. Wlej wodę, wbij jajko, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do lodówki na 30 minut.
Farsz:
Upieczonego kurczaka zmiel. Pieczarki oczyść, posiekaj. Margarynę stop na patelni, podsmaż pieczarki. Dodaj mięso i żółtka, podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj. Z połowy wytnij szklanką krążki. Z drugiej połowy również wytnij krążki, nieco mniejszą szklanką. Na większych krążkach ułóż farsz, przykryj mniejszymi krążkami. Brzegi posmaruj białkiem, zlep. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 25 minut w temp. 200 C.